Kategorier
Resor

Mexico 2016: Isla Mujeres

Yucatan-halvön i Mexico är ett varmt och spännande resmål som jag längtat tillbaka till sen jag var där första gången 2005 och 2016 blev det dags att åka dit igen.

Flyget landar sen eftermiddag i ett varmt men regnigt Cancun och med buss tar vi oss till färjelägret och båten som tar oss över till Isla Mujeres. Efter ytterligare cirka en timme är vi framme på hotellet, incheckning, en bit mat och sen sover man gott efter den långa resan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag vaknar tidigt och får ett fantastiskt skådespel av mörka moln som sakta försvinner och släpper igenom solens gyllenfärgade ljus!

ctfoto_isla mujeres_001

ctfoto_isla mujeres_003

Därefter utforskade vi det lilla samhället till fots och fick se, byggnader i spännande arkitekturer, fantastiska färger varvat med byggnader som ser ut att aldrig komma bli färdigbyggda, torg och shoppinggator med intensiva och ibland på gränsen till aggressiva försäljare och något som jag inte alls kan minnas från min tidigare resa. En fundering är också om den intensiva närvaron av människor och turismen i samhället skrämt bort djuren? Vi såg väldigt mycket fåglar, men det var nog de enda djuren förutom lite katter och hundar som vi faktiskt såg inne i samhället.

ctfoto_isla mujeres_017

ctfoto_isla mujeres_018

ctfoto_isla mujeres_019

Det är en ganska liten ö och inte så mycket trafik, man lär sig fort att ett otroligt smidigt och roligt sätt att utforska ön är att helt enkelt hyra en golfbil. Sen kan man köra runt och på egen hand utforska ön och njuta av den fantastiska naturen. På västra sidan är det långa sandstränder och palmer, men det är även där man ser det flesta färjor, läger för fiskebåtar, dykexpeditioner och egentligen allt som anknyter till fastlandet och så vida det inte ligger dimma eller låga regnmoln så ser man Cancuns skyskrapor och hotellområden vid horisonten. På den östra sidan är det mer klippor och havet som man kan njuta av och mycket lättare att hitta en ostört plats om man vill slå sig ner och bara få vara för en stund. Vill man bara köra ett varv runt ön så gör man det på mindre än en timme.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En av dagarna körde vi golfbil ner till Tortugranja, en plats som drivs av Mexicos regering och i samarbete med privata aktörer för att rädda den hotade Havssköldpaddan. Inträdet är endast 30 pesos (cirka 15kr) om man vill kan man köpa torrfoder att mata sköldpaddorna, för ytterligare 30 pesos. Pengarna går till verksamheten som är ett litet ställe som kämpar för att hjälpa sköldpaddor och förhoppningsvis på sikt kunna öka populationen av dem i det fria. Det görs genom den här platsen och utbildning av lokalbefolkningen. Väl på plats är det olika bassänger där sköldpaddorna hålls tills det vuxit till sig eller återhämtat sig från skador de fått i det fria, innan de kan släppas ut i det fria och kan klara bättre sig mot eventuella angrepp från andra djur. Men det största hotet mot arten verkar vara äggtjuvar, så bara det att sköldpaddorna kläcktes och får växa upp i en lite mer skyddad miljö innan de släpps ger hopp om framtiden. Utanför byggnaden fanns även en lång brygga som man kunde gå ut på och snabbt såg man att det var ena sidan av en jättestor bassäng i havet, där i kunde man se stora sköldpaddor och rockor. Vid andra tidpunkter på året kan man få vara med om att släppa sköldpaddorna ut i havet och då kan man kanske spendera mer tid, men den här gången var det lagom med knappt 2 timmars besök.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En annan dag tog vi golfbilen och åkte ner till Isla Mujeres mest södra punkt, Punta Sur. En fantastisk vacker plats och på långt håll kunde man se en stor kritvit staty av en Leguan och redan innan jag parkerat bilen hade jag sett fler djur än på hela vistelsen inne i samhället. Det var verkligen Leguaner överallt! Helt underbara djur som såg ut att vara riktiga livsnjutare, de satt mest still på sina klippor, väntade på att någon smarrig insekt (för oss besökare kan ett myggmedel vara bra att ha med sig) skulle flyg förbi och spanade ut över havets vågspel och fantastiska färger. Det var nog egentligen bara om en besökare kom lite för nära som de faktiskt började flytta på sig. Förutom djuren är Punta Sur en fantastiskt vacker och grön plats som var klart värt ett besök. Ville man gå längst ut på udden för att se en liten Maya-ruin, promenera på och nedanför klipporna för att på det viset komma ännu närmre havet och naturen så fick man betala 30 peso i inträde, men så värt det!

ctfoto_isla mujeres_007

ctfoto_isla mujeres_004

ctfoto_isla mujeres_006

ctfoto_isla mujeres_008

ctfoto_isla mujeres_009

ctfoto_isla mujeres_010

ctfoto_isla mujeres_011

ctfoto_isla mujeres_013

ctfoto_isla mujeres_014

ctfoto_isla mujeres_015

ctfoto_isla mujeres_016

 

Läs mer om:

Utflykten till Chichens Itza.

Lite blandade bilder och text från Mexicoresan.