Kategorier
Resor

Mexico 2016: Chichen Itza

En historiska plats med massor av ruiner av tempel, astronomi-observatorium, en helt enorm bollplan, en offerplats, (i form av en ruinbyggnad vid en gigantisk cenote) och många fler byggnader. Det mesta är av sten och har historier och dekorationer inristade i sig och gjort på ett otroligt snyggt vis. Det finns så mycket spännande historia på den här platsen och historierna man kan höra och läsa är helt fantastiska och ofta obehagliga inte minst för att mycket handlar om människor som offrats av olika anledningar. Det görs fortfarande arkeologiska utgrävningar så att nya saker upptäckts kontinuerligt. 1988 kom området med på Unescos världsarvslista och 2007 blev den utsedd till ett av världens sju nya underverk.

Vi var där mitt på dagen, i drygt 30 graders värme och möjligheterna till långvarig skugga var helt obefintlig, så mycket vatten och en hatt eller paraply för att ge skugga är väldigt smart att ha med sig. Det har även ändrats en hel del sen jag var här 2005, mycket mer staket och avspärrade områden som kanske beror på att det är mer intensiva utgrävningar än förra gången, men jag har även läst att det hänt en del olyckor och då förstår man att de måste spärra av vissa områden av säkerhetsskäl. Det är en fantastiska upplevelse att varandra runt på området, insupa atmosfären, höra historierna och se alla djur, framför allt ödlor och fåglar som håller till vid området. Det var förvånansvärt lite besökare där, tyvärr var det däremot väldigt mycket försäljare utspridda runt hela området. Dessutom var de väldigt högljudda vilket drog ner upplevelsen, spontant känns det som att samla alla försäljare på en mer organiserad marknadsplats hade varit mycket bättre.

Personligen tycker jag det här är en fantastisk plats (utom alla försäljarna) och jag hoppas på att kunna åka hit igen. Men då vill jag läsa på lite mer om Maya-kulturen, området och kunna spendera mer tid och då kanske mer på morgon och kväll istället för mitt på dagen som vi var nu.

Nedan kan ni se lite olika bilder från dagen på Chichen Itza.

ctfoto_chichen itza_001

ctfoto_chichen itza_002

ctfoto_chichen itza_003

ctfoto_chichen itza_004

ctfoto_chichen itza_005

ctfoto_chichen itza_006

ctfoto_chichen itza_007

ctfoto_chichen itza_008

ctfoto_chichen itza_009

ctfoto_chichen itza_010

ctfoto_chichen itza_011

ctfoto_chichen itza_012

ctfoto_chichen itza_013

ctfoto_chichen itza_014

ctfoto_chichen itza_015 ctfoto_chichen itza_016

 

Läs mer om:

Resan till Isla Mujeres.

Lite blandade bilder och text från Mexicoresan.